onsdag 30 november 2011

Saab säljer 22 Gripar till Schweiz!

Goda nyheter för Sverige och Saab då man har lyckats sälja 22 Gripar till Schweiz. SVD
Nu ska det tilläggas att detta inte är bekräftat från officiellt håll ännu. Tydligen skall det vara en presskonferens senare under onsdagen.

Klart Skepp! - - . .

söndag 27 november 2011

Roande läsning om Juholt

Peter Wolodarski på DN går från klarhet till klarhet när han i dagens DN går igenom Håkan - drogade barnsoldater - Juholts alla turer där han farit med osanning.
Mannen framstår närmast som en mytoman. Till och med blekingska kommunpolitiker (inte bara S) som har Juholt att tacka för mycket efter FB04 börjar skruva på sig.

Klart Skepp! - - . .

Upptrappning i Syrien - Uppdaterad 111128

Första advent till ära så har jag för en gång skull lagt till bilder. Håll till godo!

Det amerikanska hangarfartyget CVN 77 - USS George H.W. Bush är på plats utanför Syrien. Ombord på USS Bush finns 70 stycken jakt/attack flygplan.

USS George H.W. Bush, CVN 77


Samtidigt har man i sin "Carrier group" tre robotkryssare och fem robotjagare plus, antar jag, sedvanliga två attackubåtar. Jag misstänker att USS Florida eller några av hennes tre systerfartyg med sina Tomahawks och sina Seal-teams befinner sig i området Modifierade Ohio-ubåtar.

USS Florida, SSGN 728 (med Swimmer Delivery Vehicle - SDV akter om tornet)

USS Port Royal (CG-73), Ticonderoga Robotkryssare

Syftet är att etablera ett skyddande paraply över Israel, Turkiet och Jordanien mot den syriska hämnd som uttalades för de sex piloter som dödades i ett bakhåll i torsdags Debka.com. Dessutom har amerikanerna erbjudit sig att stå till tjänst om Arabförbundet beslutar om en no-fly-zone över Syrien.

Ryssarna har samtidigt stationerat tre stridsfartyg mitt emot Tartous. Dessutom är ryssarnas enda hangarfartyg, Admiral Kuznetsov , är på väg till området och beräknas vara där i mitten på nästa vecka.

Admiral Kuznetsov


Den amerikanska ambassaden i Damaskus råder sina medborgare att undvika att vistas i Syrien. Turkiet har också bett sina medborgare att, om möjligt, undvika att vistas i området.

En farlig eskalering i Syrien alltså. Gammelmedia är naturligtvis inte med i matchen.

Se även Debka.comPrison Planet

Uppdaterad 111128


Bloggen Försvar och Säkerhet gör analysen att de rapporterade lägena på amerikanska  respektive ryska hangarfartyg ovan sannolikt inte är korrekt.

Här är en bild från Strafor daterad 111123 som visar på CVN 77 rutt efter samövningar med 5e Flottan. Enligt officiella amerikanska hemsidor är hennes uppgift att stödja 6e flottan (Europa)



Admiral Kuznetsov komme sannolikt inte att vara i Medelhavet förrän i mitten på december.


Klart Skepp! - - . .

lördag 26 november 2011

Logistisk uppförsbacke i Pakistan

Efter att NATO anföll en pakistansk militärpostering stänger nu pakistanierna försörjningslederna till Afghanistan. RIA. Detta kommer att medföra stora problem för försörjningen till ISAF-styrkorna.

Klart Skepp! - - . .

torsdag 24 november 2011

Bra att spara på robotar?

När HMS Westminister genomförde operationer utanför Libyen var hon endast utrustad med fyra Sea Wolf robotar av 32 möjliga. Sea Wolf avfyras i par vilket skulle ha inneburit möjlighet att avslå max två anfall. Notera att Libyen sannolikt hade en mängd Surface-to-Surface robotar. Think Defence

Uppdaterat 111127
Har på förekommen anledning uppdaterat rubriken.

Det känns som om ett cyniskt spel att riskera besättningarna genom att inte ge dem tillräckligt med ammunition för att kunna försvara sig fullt ut. I och för sig kanske underrättelseläget medgav denna nedprioritering, men UND-rapporter har ju inte alltid visat sig vara tillförlitliga genom historien.


Klart Skepp! - - . .

tisdag 22 november 2011

Brittiska ubåtsjakthelikoptrar får flygförbud

38 st helikoptrar av Merlin-typ beläggs med flygförbud då ett test inte gav önskat utfall. Nu påbörjas ett omfattande detektivarbete att spåra komponenter. Sparade man kanske lite väl mycket på underhållsanalysen tro?This is Cornwall.


Amerikanerna ser sin ubåtsstyrka som strategiskt viktig

Efter att Miljöpartiet försölte lägga ned det svenska ubåtsvapnet är det befriande att se att politikerna fått upp förståndet. Amerikanerna konfirmerar sin strategiska syn på sitt ubåtsvapen i följande artikel Defense Aerospace. Vidare berättar de om hur USS Florida banade vägen för flygoperationerna genom att sätta in en anfallsväg med 90 st Tomahawks för att slå ut luftförsvaret åt flyget. USS Florida har även möjlighet att ta dolt sjösätta Seal-teams med Swimmer Delivery Vehicles - något jag anar gjordes för att reka mål.

Klart Skepp! - - . .

Tio nya ryska konventionella ubåtar till Östersjön och Svarta Havet år 2020

RIAsamtidigt som A26 (kanske) är klar kommer ryssarna att ha (fem?) nya diesel-elektriska ubåtar i Östersjön.


Dessa är utrustade med 18 torpeder/torpedminor samt 8 SAM (Surface-to-Air Missiles MANPADS). Man kommer att ha förmåga att engagera mål på land samt på och under ytan. Det börjar bli lite väl svettigt nu - med rysk LV-täckning in över Ronneby och ubåt med landattackförmåga.

SA-24 "Grinch" SAM

Vilken förvarning kommer vi ha om dessa (som dessutom mättar vårt eget ubåtsvapen med en numerär av minst 2:1) igångsätter ett anfall mot strategiska punkter med t.ex. kryssningsrobot samt genomför en framskjuten minering med torpedminor? TMS-projektet (Torped-Mina-Sensor) är ju nerlagt så där finns inget att hämta.

Om vi har tur kommer vi att få tillgång till landbaserad HKP14 ( OBS - inte en ren sjöversion, utan en sjömodifierad landversion) tills dess, men med vilka UV-vapen om man får fråga? Förmågemässigt kanske vi är på banan fem-tio år senare avseende koordinerad ubåtsjakt med HKP och Ytstridsfartyg? Det är fem-tio år - för att inte säga tjugo år - försent!


Klart Skepp! - - . .

Serviettkontrakt?

Medie- och Reklambranschen upphandlas hej vilt. Minns värdegrundsenkäterna. DI.

Klart Skepp! - - . .

måndag 21 november 2011

Rheinmetall levererar första Kodiaken till Sverige

Lite OT för denna blogg, men efter att flottan har blivit sänkt är det dags att gräva ned sig. Defense Aerospace.;-)

Klart Skepp! - - . .

söndag 20 november 2011

Raketost

Ett fransk-ryskt samarbete runt "high tech rockets" håller på att utformas.RIA.

Klart Skepp! - - . .

Seal genomför dolda operationer i Somalia

Här kommer en liten historia om hur US Seals genomför en dold operation från ubåt. Army Times.
Jag skrev för en tid sedan, i ett mixat fantasyperspektiv, om hur man skulle kunna använda ubåt i insatsen i Libyen.

Vissa delar i detta inlägg var avsett att driva tanken mot vad som skulle kunna göras och andra var mer här-och-nu förmågor.

I kommentarerna till detta innlägg framfördes bland annat uppfattaningen om att infiltration från sjösidan var omöjlig/onödig trots att de flesta flygbaserna och viktiga städer i Libyen ligger som ett pärlband utmed kusten.

För information så befann sig ubåten "Florida" utanför den libyska kusten och besköt landmål med Tomahawks. Vad alla kanske inte vet är att just "Florida" är modifierad för att ta Navy Seals och deras Swimmer Delivery Vehicles. Skulle förvåna mig mycket om inte Seals var inne Libyen. Likaså tror jag att en del av de SAS-soldater som var inne kan ha landstigit via brittiska ubåtar. Britterna håller dock på sekretessen och namnger inte vilka av deras ubåtar som har varit på plats.

Låt mig avsluta med att nämna att A26 kommer att ha en förstorad tub (diameter knappa 2 meter) i fören för att dolt kunna sjösätta specialförband, obemannade farkoster etc. Vad är vår ambition här? Är vi tillbaka på gammalt hederligt flottan A-dyk?

Klart Skepp! - - . .

fredag 18 november 2011

Marininspektören balanserar på slak lina

Igår släppte Försvarsmakten utredningsresulat av ubåtsjaktinsatsen i Göteborgs skärgård och Marininspektören gör ett gott jobb som lyckas balansera på en relativt slak lina.

Jag inledde denna blogg med att utlova en analys över ubåtsjakterna. Minst sagt korkat - för trots att jag har haft ett naturligt intresse under min tid i flottan hade jag ingen aning om hur invecklad och infekterad frågan var och hur många olika grupperingar med respektive drivkrafter som fanns.

Många rapporter och många böcker senare samt efter djupa analyser börjar jag kunna särskilja ett och annat. Generellt kan man väl säga att många som uttalar sig i frågan oftast är dåligt pålästa om än det ena och än det andra t.ex. inom minkfrågan, U-137, larvbandsspår och budgetubåtar. Förhoppningsvis kommer jag att kunna redovisa detta i en artikelserie här inom kort, men tiden är som bekant en ändlig resurs.

Jag har medvetet valt att inte höra mig för om Göteborgsincidenten, men man kan väl säga som så att Sverige och svenska politiker nog inte skulle vilja ha en bekräftelse på ett främmande ubåtsintrång. Det visar debatten tydligt rörande de föregående ubåtsjakterna.

Den djupa klyfta som uppstod mellan blocken efter Bodströmaffären och Bildts ubåtskommission lever fortfarande kvar vilket man tydligt kan skönja i inlägg på Newsmill. Detta gör att det är ett guldläge för främmande makt att gå in och reka i svenska vatten. Marinen har oerhörda beviskrav på sig och skulle det gå snett kan man alltid hävda felnavigering eller tekniska problem.

Om vi ska sätta något i en kontext så har britterna i alla fall haft påhälsning av rysk ubåt, men det kan ju aldrig hända i Sverige - eller hur?

Hur som helst - bra balanserat MI!

Se även. SVD, Commander,

Klart Skepp! - - . .

US Army har accepterat leverans av den fjärde svenska Black Hawken

Enligt Defense News. Länk inte upplagd pga seg uppdatering av DN-hemsida.


tisdag 15 november 2011

Rheinmetall öppnar kontor i Stockholm

Defence Aerospace.

Klart Skepp! - - . .

Förstatligande av europeiska försvarsindustrier

Den tyska staten köper nu upp 7,5% av den europeiska försvarsjätten EADS. Hmm undrar hur det går med den sk konkurrensen nu när EADS, DCNS, Patria m.fl. har mer eller mindre inslag av statsägande.Defence Talk.

Klart Skepp! - - . .

En skitsak på Bush

Krånglande toalettsystem ombord på hangarfartyget George H.W. Bush orsakar problem. Hampton Roads.

Klart Skepp! - - . .

Svärdet återfunnet

SVD meddelar att skeppet Svärdet återfunnits. Hon gick under i samma slag där regalskeppet Kronan förliste år 1676.

Flottan leddes av Riksamiralen Lorentz Creutz (utan erfarenhet från sjökrigföring och förmodligen utan någon som helst sjövana). Creutz vägrade att överlämna det operativa befälet till den erfarne Amiralen, Claes Uggla.

Vid sammanstötning med danska flottstyrkor "lyckades" Creutz med bedriften att missuppfatta ett varningsskott från Claes Uggla som en uppmaning att vända. Vändningen gjordes tvärt i hård vind vilket ledde till att vatten trängde in genom de öppna kanonportarna. Detta ledde i sin tur till att en tänd lunta föll ned i krutdurkarna och Kronan exploderade - till danskarnas stora förvåning.

Näst i befälsordningen, Amiralen Claes Uggla, tog befälet men blev snart omringad och sänkt. Övriga svenska fartyg flydde därefter fältet.

Klart Skepp! - - . .

söndag 13 november 2011

Iranska robotar över Sverige

DN.
I dagens DN tar man upp hotet från iranska kärnvapenbestyckade missiler. I sammanhanget tas NATO's missilförsvar upp, bland annat i grafiken. Tyvärr utelämnas de ryska Iskander-batterierna med räckvidd långt in i Sverige. Lite märkligt att inte redovisa totalbilden.
Observationsplatsen.

Klart Skepp! - - . .

torsdag 10 november 2011

Lite mer om spanjorernas nya ubåtar S-80

Defense industry daily.

Det spanska varvet Navantia, som bygger spaniens nya ubåtar 4 st S-80 med formodad landattackförmåga (Tomahawk), väntas bli 1-2 år sena med leveranserna beroende b.la. på den ansträngda budgeten. 4 ubåtar finns som option, men denna förväntas nog inte att utlösas pga den finansiella situationen.

Klart Skepp! - - . .

ThyssenKrupp i mutskandal

Kockums och HDW ägare, ThyssenKrupp, misstänks vara inblandade i mutskandaler rörande ubåtsförsäljningar i Grekland, Turkiet och Sydkorea. Defense-Aerospace.

Klart Skepp! - - . .

Nya ryska ubåtskontrakt

RIA meddelar att ryssarna nu tecknat kontrakt för byggnation av Yasen och Borey-klassubåtar. En av designfirmorna, Malakit, designade en av de ubåtar som förmodligen har rätt mycket erfarenhet av inträngning i grunda skärgårdsvatten, Prject 865, Piranha.

Klart Skepp! - - . .

Al Qaida har kontroll över libyska vapen

Defense News

Klart Skepp! - - . .

US Navy Seal - Usama bin Ladin - got the T-shirt

Telegraph publicerar en story om hur Seal Team 6 avrättade bin Ladin. Tydligen är en bok på väg.

Klart Skepp! - - . .

NBG

I denna SVD-artikel ger M intrycket av att Sverige, med det nya försvaret, har fått fler soldater och sjömän. Ehh har jag missat något?
Dessutom påstår man att Försvarsmakten har en ekonomi i balans. Så är inte fallet med lån av nästa års budget, fast lånefinansierad konsumtion har ju varit legio i landet under de senaste decennierna, så varför inte också inom försvarsområdet? Den som står i skuld kanske är fri trots allt, men det påverkar åtminstone att marinen ställer in övningar.

Angående möjligheten att reducera kostnad för Logistik så delar jag S kritik på att det är lite flummigt, men vad viktigare är - Regeringen tar inte i frågan om hur att utföra detta utan skjuter ifrån sig ansvaret till myndigheten/myndigheterna. Det är som upplagt för problem.

Sedan spänner skribenterna bågen och försöker polarisera runt solidaritet och jämför med att pga av att (N)BG inte fanns så kunde folkmorden i forna Jugoslavien få fortgå. Nja alltså det var i första hand ett politiskt - inte ett militärt problem och det är fortfarande ett politiskt problem - med eller utan (N)BG. Vi i flottan ingick aldrig i NBG (visst mindre enheter som EOD-team ingick för att röja hamnar osv) och trots/tack vare detta så etablerades Atalanta-operationerna. Även Tchad-operationen utfördes utom NBG-ramen. Alla föregående markinsatser - även dessa utanför NBG-ram osv.

Låt oss inse att NBG var ett väsen avsett som ett transformations-"vehicle" för att gå från invasionsförsvar till insatsförsvar. Detta transformationsfordon har nu använts klart.

Om vi vill vara solidariska med balterna - låt oss då inte gå över ån efter vatten. Sverige borde genomföra fler övningar med balterna och fortsätta med det utbytesprogram med baltiska kadetter som vi i flottan (kanske fler försvarsgrenar?) genomförde under nittiotalet. Vi fortsätter med våra minröjningsinsatser i baltikum som nu är inne på andra decenniet (det räknades aldrig som en internationell insats eftersom operationen inte leddes av Swedint).

Nä, jag tror att herrar och damer skribenter får gå tillbaka på kammaren och fundera lite till...

Klart Skepp! - - . .

Varken eller...

SVD Hemtagning av Afghanistanstyrkan påbörjas, men får kritik. Jag instämmer i densamma. Jag anser att vi bör påbörja den totala avvecklingen tidigare. Vilken framåtriktad kraft kommer styrkan att ha om den nu decimeras? Jag gissar att idag är det kanske en tredjedel av styrkan som är inriktad mot aktiviteter utanför campen - resten är i en stödjande roll (obs - inte därför mindre värd, men likväl inte framåtriktad).
I pressmeddelande från Försvarsministern framgår att han anser att läget i Afghanistan har förbättrats. Jag håller inte med och det står i kontrast till det som nämns i SVD's artikel ovan.

Klart Skepp! - - . .

Öppnande av arkiven

Sådär ja, nu ställer sig även M bakom öppnandet av arkiven. SVD.

justitieministern önskar förslag på hantering av ärendet. Jag har ett.....
inled en rättsprocess mot berörda individer (om inte brottet förräderi/spioneri är preskriberat förstås). De som då frias, frias och de som döms får lämplig påföljd.
Hur har vi hamnat här som nation, att det är ok att förråda landet och att man endast i undantagsfall straffas? Mycket märkligt.

Klart Skepp! - - . .

tisdag 8 november 2011

C vill öppna Stasi-arkiv

Nu ansluter sig C till de som vill öppna för insyn i Stasi-arkiven. SVD.
Jag är mest intresserad av vilka frågor som inflytelseagenter har drivit. Det kan nog bli rackarns pinsamt när det upptäcks att vissa individer har utnyttjats som "nyttiga idioter".

Klart Skepp! - - . .

Ryssarna bygger upp sin ubåtsnumerär längs med Nordost-passagen

RIA.
Ryssarna följer sin nya doktrin till punkt och pricka genom att etablera en ubåts-"task force" längs sin norra gräns.

Klart Skepp! - - . .

EU ska upprätta en försvarspolitisk Task Force

Defense News.
EU inrättar en försvarspolitisk Task Force. Hmmm.. Vad kommer detta att innebära? Kommer Battlegroups att kunna sättas in och bli operativa relativt de transformations"vehicles" de är idag? Jag är tveksam, men låt oss se.

Klart Skepp! - - . .

Track record över den franska flottans insatser i Libyen

Aviation Week.
skribenten fick för sig att hangarfartyget Charles de Gaulle inte var med i operationen... Se kommentarerna (som trots allt inte avrättar henne offentligt).

Klart Skepp! - - . .

Rysk provokation

Defense News rapporterar att ryssarna provocerar och flyger onödigt nära gränserna i baltikum.

Klart Skepp! - - . .

måndag 7 november 2011

GAS! GAS!

SVD.
Nja fullt så akut som ett gaslarm kanske denna nyhet inte uppfattas som av gemene man. Den ryska gasledningen Nordstream öppnas med diverse potentater närvarande.
Roligt uttalande om att när (Nordstream)projektet väl fick prata med "experter" desto mer rationell blev dialogen. Menar de att politikerna osv. är inkompetenta? Jag är på vissa sätt benägen att hålla med :-)
Skriv ut och klistra igen detta: Ryssarna kommer inom fem år att regelmässigt använda Nordstream som hävstång i politiska diskussioner med (Väst)Europeiska länder. Take it to the bank.

Klart Skepp! - - . .

Sanningen kommer fram

SVD.
I Danmark kommer det nu fram att närings- och tillväxtministern, Ole Sohn, ska ha tagit emot Stora bidrag från KGB nästan ända fram till Sovjetunionens kollaps.
Jag efterlyser offentliggörande av de svenskar i ledande ställning som tagit emot liknande bidrag. Det pågår en debatt om offentliggörandet av Stasi-arkivdetaljer just nu.
Syftet är inte så mycket att hänga ut dessa människor som person utan snarare för att kunna spåra vilka influens- och opinionskampanjer som lanserats över tid.
Kan vi ha blivit påverkade i ubåtsfrågan?, kärnkraften?, NATO-medlemskap? etc...
Vågar regeringen? Man vet aldrig vilka lik man kan hitta i denna garderob.

Klart Skepp! - - . .

torsdag 3 november 2011

Ryssarna fortsätter exportera vapen till Syrien

Ryssarna stoppar inte vapenexport till Syrien. Nya sjömålsrobotar exporteras.RIA

Klart Skepp! - - . .

Mer uppgradering av systemen i Finland

Defense News berättar lite mer om anskaffning av SSM-system, raket- samt 155mm artilleri.

Klart Skepp! - - . .

onsdag 2 november 2011

Finland köper Stinger Manpads

Finnarna verkar vara i köpartagen. Först riggas det för kryssningsmissiler och nu Stinger Manpads. Finnarna är pragmatiska i sina val. Bästa kill/buck-ratio och en bössa i vart hem verkar vara ledstjärnan. Inga flashiga funktioner här inte.Defense-Aerospace.

Klart Skepp! - - . .

Finland ett steg närmare att köpa amerikanska kryssningsmissiler till sina F-18

Finland är ett steg närmare att köpa amerikanska kryssningsmissiler till sina F-18.Defense Industry Daily.
KEPD350 eller RBS15 Mk3 verkar tyvärr inte vara med i spelet.

Klart Skepp! - - . .